Incepand cu acest prim numar al anului 1938, Buletinul Alpin reintra sub conducerea Asociatiei A.D.M.I.R
Datorim cititorilor o lamurire cu privire la aceasta schimbare si nu ne vom sfii sa spunem lucrurilor pe nume asa cum am facut intordeauna.
Buletinul Alpin ca idee si ca prima realizare a unui gand indrazet s-a nascut in anul 1933, din nevoia simtita de conducerea Asociatiei noastre de a deschide orizonturi noui desvoltarii turimsului alpin printr'o pulicatie de specialitate.
Dupa un an de aparitie regulata, au inceput a se ivi pentru noi, probleme de ordin mai mult constructiv decat contemplativ. Se simtea nevoia unor imediate realizari de ordin practic - pe teren - si conducerea Asociatiei A.D.M.I.R. nu se putea angaja pe mai multe cai, fara ca vreuna din ele sa nu fie deviata de imprejurari.
Optand pentru o perioada de imediat constructivism, ramanea in joc soarata insasi a acestui Buletin Alpin; nu am sovait astfel nici o clipa de a da problemei o solutie practica, trecand temporar redactarea revistei unui grup de alpinisti, pana cand noui conditiuni favorabile se vor fi ivit.
Astazi, dupa patru ani, opera constructiva a Asociatiei noastre este inchegata. Cu patru case de adapost puse in functiune - dintre care cea mai mare (Casa Babele din Bucegi) este fala drumetiei romanesti, a doua (Casa Radu Negru din Piatra Craiului) transformata si marita - este cel mai pitoresc adapost din muntii nostri, iar celelalte doau (Casa Vlad Tepes dela Cumpana-Arges si Casa Voina A Negulici din Iezer-Muscel) sunt asezate in puncte de mare viitor; cu trei terenuri in deplina proprietate ce asteapta sa fie utilizate; cu 240km de marcaje noui la activul nostru, revenim cu totarare si incredere la publicarea Buletinului Alpin.
Am fost obligati sa luam aceasta masura si de imprejurarea ca in ultima vreme soara insasi a revistei era in joc.
In adevara, Buletinul Alpin aparea in conditiuni care puteau indeparata interesul turistilor dela ideea unei reviste de specialitate. Inceput ca pulibicatie trimestriala, el aparea in ultimi ani cu mari intarzieri iar in 1937 apare numai in doua numele. Buletinul Alpin, desi conceput ca revista de aplinism integral, se indepartase in ultimul timp prea mult catre tehnica alpina; aceasta orientare unilaterala ar fi dus la o specializare extrema, contrara ideei de la care pornisem si daunatoare publicatiei, amenintata sa-si rastranga materialul si sfera de cititori.
Faptele erau de natura sa slabeasca legatura dintre Buletinul Alpin si cetitorii lui si sa acrediteze parerea ca muntii nostrii nu merita o revista a lor.
Nu cercetam cauzele starilor de fapt mai sus aratate. Nu punem la indoiala buna credintza si ravna celor ce aveau raspunderea ducerii mai departe a revistei ce le incredintasem. Dar nu puteam lasa sa dispara ideia initiala, fara ca, prin aceasta sa nu dezertam de la datoria noastra.
Reintrand acum in normal, fagaduim cetitorilor ca, in schimbul sacrificiilor ce le cerem, sa aparem cu regularitate matematica de patru ori pe an, sa orientam din nou publicatia pe drumul ei firesc, spre a servi unor mase de turisti cat mai diverse si sa asiguram continuitate aparitiei Buletinului Alpin.
Exemplul realizarilor noastre de pana acum constituie garantia ca angajamentele ce ne luam in momentul de fara vor fi implinite.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
A.D.M.I.R.