realizarea pozelor in conditii de intuneric



acest capitol se traduce scurt prin “cumpara trepied”.
cand timpul de expunere este foarte lung, indiferent daca ne tremura mana, daca ne bate inima sau daca respiram o sa stricam poza. eu am incercat sa vad cat “nu misc” o poza si am ajuns la 1,5” (cu un aparat de 2 kile in mana) dar totusi nu este cazul sa stricam pozele de dragul orgoliului. un trepied se cumpara o data si se foloseste o viata.

eu am doua trepiede SILK, unul mic cat o jumatate de paine si altul ceva mai mare.




desigur la munte se poate folosi o piatra mai mare sau un rucsac pe care sa punem aparatul.

sa nu va frustreze daca o persoana merge sa zicem 2 secunde prin fatza aparatului atunci cand faceti un cadru a carui expunere e mai mare de 10 secunde, mi s-a intamplat asta si daca persoana nu are nici o tzigareta in mana sau alta sursa de lumina atunci poza nu va fi influentata. mai grav e daca se opreste undeva in cadru, atunci trebuie refacuta poza.

chiar daca folosim trepied putem sa fim atat de obsedati de calitatea pozei incat sa alegem varianta de a folosi self-timer pentru a fi siguri ca am apasat butonul de declansare, am luat mana de pe aparat si ne-am indepartat putin de el si de abia dupa aceea (10 sec) aparatul o sa declanseze, astfel putem fi siguri ca aparatul a stat nemiscat cat timp a expus pelicula.

cladirile noaptea merg pozate facand clarul si “evaluarea” pe zidul cladirii apoi cu acei parametrii mergem si facem poza intregului ansamlu ca sa pastram culoarea caramizie a zidului.

se poate demonstra practic ca daca facem clarul cu un zoom la valoarea mai mare atunci cand il ducem intr-o valoare mai mica clarul se pastreaza.

daca prindem masini sau corpuri luminoase in miscare pozele vor avea o dunga de culoare sau mai multe, de acolo si pozele spectaculoase facute in intersectii sau deasupra orasului seara.